Oletko yrittäjä - varo huijauslaskuja!

Yrittäjänä voit joutua erilaisten huijausyritysten kohteeksi. Voit esimerkiksi saada laskuja tavaroista, joita et ole tilannut tai tilausvahvistuksia tilauksista, joita et käsittänyt tehneesi.

Sinun on tärkeä tietää, että yrittäjänä sinulla on yksityishenkilöä suurempi vastuu tarkastaa, mitä sopimuksia solmit. Jos saat huijauslaskun, sinun ei tule maksaa sitä. Yrittäjänä sinulla ei nimittäin ole samaa peruutusoikeutta kuin yksityishenkilöllä.

Näin voit välttyä huijauslaskulta


Seuraukset voivat olla suuret, jos maksat laskun ja solmit siten sopimuksen. Välttääksesi huijauksen, muista nämä asiat:

- Älä solmi sopimusta tarkistamatta sopimuksen vastapuolta
- Älä anna lyhyiden vastaus- tai maksuaikojen hermostuttaa sinua
- Lue pienellä painettu teksti
- Tarkista ja vertaa tuotteita/palveluita

Varmista aina


Kannattaa aina vahvistaa tiedot asianomaisten kanssa, varsinkin jos viestissä on kyseessä rahansiirto. Ole tarkkana myös, jos olemassa olevan sopimuksen maksuohjeet muuttuvat.

Huomioi myös, että jotkut huijarit käyttävät hyväkseen kaapattuja sähköpostitilejä tai naamioivat oikean lähettäjäosoitteen, minkä takia lähettäjä voi näyttää oikealta. Sen sijaan, että vastaisit sähköpostiin, valitse edelleenlähetä ja kirjoita osoite tai valitse sähköpostin vastaanottaja osoitekirjastasi. Näin et vastaa väärennettyyn sähköpostiosoitteeseen.

Vaikka viesti tulisi oikeasta sähköpostista, on hyvä, jos voit varmentaa viestin lähettäjän esimerkiksi puhelimen, tekstiviestin, chat-ohjelman tai muun sovelluksen kautta. Jos epäröit, on hyvä muistaa, että sinulla on suurempi riski tulla huijatuksi kuin jäädä ilman huipputarjousta.